Fortepan 1. rész

2010.09.01. 19:54

A fortepan oldalon elérhetővé vált úgy 5000 régi fénykép. Közülük válogattam nagyjából úgy 1934 - től kezdődően.

 

Ezzel kezdjük. Fogalmam sincs, hogy hol van, de Bajára tippelek.

 

 

 

A hűvösvölgyi végállomás. Azért néz ki ennyire furcsán, mert még baloldali közlekedés van. Tehát fordítva van az épület, a kerengő van a túlsó végén, az épület mögött van az út a Balázs vendéglővel, aminek most már csak a romjai vannak meg és a villamosok az egykori hurokban állnak a kép pedig az akkori leszállóhely peronjáról készült.

 

 

 

A birodalmi autópálya. A München - Salzburg (illetve akkor még Bad Reichenhall) közötti szakasza. A hátsó szélvédőn át fényképezte valaki. Érdekes vége van ennek az autónak. A másik lehetőség az, hogy valaki annyira megszokta az akkor Ausztriában és Magyarországon érvényeben lévő baloldali közlekedést, hogy fordítva hajtott fel az autópályára. Ebben az esetben egy előmicra motorházát és hűtőfolyadék-betöltőjét látjuk. De ez kevéssé valószínű.

 

 

A Champs-Elysee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez valahol az USÁ - ban van. Vagy Kanadában.

 

 

 

Határátkelő Csehszlovákia felé. mégpedig Pozsonynál.
Horvátjárfalu a hely neve, azóta ('45 után) azt is elcsatolták, mint a pozsonyi hídfő részét.
Moulin

 

 

 

A szegedi közúti híd. A háttérben a vasúti híd, balra egy újszegedi gyár kénye füstöl.

 

 

 

 A HÉV szentendrei vonala az óbudai hajógyárnál. Balra a HÉV egyik tehermozdonya.

 

 

 

Milano.

 

 

 

A veszprémi vár a viaduktról fényképezve. Ez a fénykép legkorábban 1937 - ben készülhetett. De szerintem inkább 1938 - ban, mert valami kavarás volt, hogy a viadukt már majdnem egy éve készen volt, amikor átadták. Egyébként rögtön az átadás után néhány órával megtörtént a hídon az első baleset is. Egy kerékpárost gázoltak el.

 

 

A Déli pályaudvar. Nem vagyok benne biztos, de szerintem ezt az Alkotás út túloldaláról fényképezték. A pályaudvar előtt azok a vezetékek nagyon úgy tűnnek, mint a villamos tápvezetékei, azok meg csak az Alkotás úton lehettek. A régi Déli pályaudvar csarnokába két irányból is járhattak be vonatok, mert a Vérmező felé egy fordítókorog volt a gőzmozdonyoknak. Ezek az autók taxik, a táblájukon a SZABAD KIS KOCSI felirattal.

 

 

Itt járt valamikor az 5 - ös busz is. Én még emlékszem rá. Akkor is 260 - as volt az 5 - ösön. 1978 - ban is 260 - as volt az 5 - ösön. Akkor is párban jártak az 5 - ös buszok, meg 1978 - ban is, meg ma is. A kép készítésekor viszont és még évizedekig, az 5 - ös busz a Lánchídon át a Ligetbe ment, a többé - kevésbé állandó Pasaréti végállomásáról, ezért a képen egy Fiat Topolino halad át, de ugyabban az irányban, amiben később az 5 - ös buszok. 

 

 

Az alsó rakpart a korzónál.

 

 

 

A Baross tér. Ma itt van a felüljáró.

 

 

 

Nimródok gyakorlaton.

 

 

 

Erről meg végképp fogalmam sincs, hogy hol van.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://donaubus.blog.hu/api/trackback/id/tr362265225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kekeckokec 2012.09.22. 15:39:08

Helló, az első kép, amiről azt írod, hogy Baja - az Újvidék.

GOLAZ 2012.12.26. 15:03:12

@Kekeckokec: Köszönöm szépen! Nem gondoltam volna. Azt hittem, hogy Újvidéken komolyabb rakpart volt akkor. Azóta teljesen megváltozott.
süti beállítások módosítása