Fortepan 2. rész

2010.09.08. 22:34

Igazság szerint nem tudom, hogy pontosan milyen témájú képeket tegyek fel, ezért kiválasztottam a számomra legérdekesebbeket. Persze ezt azt is jelenti, hogy mások számára unalmas lesz. A legneccesebbel kezdem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vajon a két fényképen ugyanaz a nő van? Egymás után vannak ezek a képek és ez a nő későbbi képeken is feltűnik. Itt néhány kép egy család tagjairól készülhetett. Első pillantásra nem hasonlítanak egymásra pontosan, de a két kép különböző távolságból készült, mások a fények is, szóval lehet, hogy ugyanaz a személy van a két képen. Most irigylitek a problémáimat? Adok egy tanácsot: ne tegyétek. Nézzünk mást. Az evangélikus templom Kolozsváron, a Főtér északkeleti sarkán. Bár komoly kétségek merültek fel, hogy tényleg az - e és én is hajlok arra, hogy nem, hacsak 1940 és 1944 között nem építették át, ami könnyen lehet, mert ekkor sok Kolozsvári műemléket restauráltak- Például Mátyás király szűlóházát, vagy a Főtéren a Bánffy palotát és volt egy pályázat a Főtér teljes átépítésére és műemléki restaurációjára is. Lehet, hogy ehhez a templomhoz is komolyabban hozzányúltak, de adatot még nem találtam róla.

 

 

A következő kép nagyon ismerős, már jártam itt, de nem emlékszem, hogy hol van:

 

 

Ez a kép is Erdélyban készült valahol. Balra egy 324 sorozatú gőzmozdony.

 

 

 

 

 

 

 

A  református templom Désen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy 375, vagy 376 sorozatú mozdony.

 

 

 

A Városliget. Régebben a Városligetben, nagyjából a Petőfi Csarnok helyét tartották a nemzetközi vásárokat, kiállításokat. A háttérben az Iparcsarnok, amely még a 19. század végén épült ideiglenes megoldásként és a 2. világháborút is bőven túlélte. A vasárok idején a kiállító cégek pavilonokat építettek az Iparcsanok köré, a képen azonosítható a Dreher és a Stühmer cég pavilonja. A Stühmer egy édesipari cég volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Astoria, előtérben egy MÁVAG Harcsabusz, mögötte egy régi kéttengelyes villamos. 

 

 

 

 

 

 

 

Ismét egy Nimród. Az előző részben is szerepeltek.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://donaubus.blog.hu/api/trackback/id/tr702281599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása