Dubaj jó befektetés

2009.04.22. 13:43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem lesz több Dubai, világ legmagasabb, pálmasziget, sípálya és arany, arany, arany. Bedől az egész, mint az Asset Backed Securities gagyikötvények, jelzáloghitelek, termék nélküli részvények, Citibank wc papírnak sem jó részvényei.

Becsődölés, menekülés, pénzkimentés lesz, de már nincs mit kimenteni. A befektetők azüres felhőkarcolók csaptelepeit szerelik le és árulják majd az interneten, hogy legalább valami visszajöjjön. Kell valakinek egy kilincs a Burj el Arabból? 80 centért viheti. Vagy inkább egy mosdó kell 2 $ 50 - ért? A luxus megfizethetővé válik, a dubai felhőkarcolók üresen állnak a sivatagban, amíg össze nem omlanak. Vagy a mostani nagyfőnök el nem adja őket célpontnak, hátha még egy egyszer meg tudja tankolni a Rolls Roycet. Mert hiába van olaj, ha nincs finomító, ha nincs szállítás csak drágán, ha nincs senki, aki ott él és már látott csavarhúzót életében. Nincs több vendégmunkás sem, rég hazamentek, otthon szotyoláznak a piacon. Üresen áll az utolsó erőforrások felhasználásával épített metró. Mitsubishi önnemműködő. Talán Belgrád megveszi, ha olcsón adják.

 

Hiába a félelem, hiába a duma, hiába a kétségbeesés, a lufi kipukkadt, több pénzt már nem tesznek bele. Az ingatlanügynökök annyi pénzzel sem rendelkeznek, hogy eljussanak egy olyan helyre, ahol legalább víz van. A sivatagban fognak elpusztulni. Akik nyakán maradtak az értéktelen ingatlanok elveszítik mindenüket. Akik a 100 milliárd $ - t hitelt adták szintén. Ez lesz. Már elkezdődött.

Homokra építettek.

Csak homok marad az egészből. A pálmaszgetet néhány év múlva úgy fogják mutogatni, mint ma Csernobilt. De csak annyian is lesznek rá kiváncsiak. Az aranyat, a csekonics mentalitást a halálhörgés és a sivatagi szél hangja váltja fel. Leáll és soha nem indul újra, meghalt és már fel nem támad. A muszlimok elpusztították Bizáncot, felépítették a saját Bizáncukat és azt is elpusztították a saját ostobaságuk révén. De az eredeti Bizáncból legalább szép ikonok maradtak, ebből a Bizáncból semmi sem marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://donaubus.blog.hu/api/trackback/id/tr301079982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berta_Zsolt 2009.12.01. 00:07:01

Nem gondolnám, hogy homokra építettek volna. Az alapok épp fordítva, rendkívül stabilak voltak: szemben mondjuk épp a budai laksápiaccal, ők a globális keresletre építettek, ami azért nem rossz alap. Pont ez okozza mostani válságot, túlfűtött lett a piac, és a vásárlókat már a saját móhóságuk hajtotta. Láttam iylet Spanyolországban, ott is a fél világ ingtlanspekulánsnak hitte magát, de mint minden túlfűtött a piac, összeomlott, mijnt a holland "tulipán boom".

DRtorgyi 2009.12.01. 09:03:04

A globális kereslet jól hangzik, de ugyanúgy nem volt ott semmi, mint előtte. Meg drága volt és hitelből épült minden, de a hitelnek nem volt fedezete és külföldiek építették az egészet, tehát a hitelek nagy részét külföldre utalták és z állítólagos luxusból nem jött be annyi pénz, hogy önfenntartó legyen a rendszer. Nem más ez, mint piramisjáték, amíg vannak új belépők, addig megy, de amint nincsenek újak, akkor leáll az egész. Én azért kiváncsian várom, hogy mi lesz fél év múlva.
süti beállítások módosítása