A király szülinapja

2015.09.05. 00:06

DSC01098

 

Koningsdag. A Koningsdag egy holland ünnep, nem vonatos esemény, hanem az uralkodó születésnapjának megünneplésére szolgál. Idén április 27 - 28 - ra esett. Ilyenkor karneválokat rendeznek mindenhol, késő délután, estefelé petárdák durranása, túlcsorduló mobilvécék és különös szagú füst jelzi, hogy a hangulat a tetőpontjára hágott. A legelszántabbak relaxációs járművekben kezdik az ismerkedést a következő órák újszerű körülményeivel. A többség viszont otthon piheni ki az ünnep fáradalmait. A legnagyobb karnevált Amszterdamban tartják, amit célszerű legalább részben vonattal megközelíteni. Ilyenkor az egész belvárost lezárják.

 

DSC01092

DSC01094

Amszterdamtól nem túl messze, a tengerpart felé, Beverwijk állomás mellett áll egy 1600 - as és egy 6400 - as sorozatú mozdony. Mindkettő a DB Schenkerhez tartozik. Szerencsére itt a kikötő miatt van teherforgalom, ezért állnak itt ezek a mozdonyok. A másik szerencse, hogy ennyire meg lehet közelíteni őket és nem szigorúan zárt, üzemi területen vannak.

De gyerünk tovább Amszterdamba, Haarlemen át, 5.60 € - ért. Haarlemben érdemes lett volna megállni, mert van látnivaló ott is. A vonatablakból lehetett is látni egy motorvonatot.

 

DSC01100

Utcakép a karnevál szélén egy villamossal, amibe alacsonypadlós középrészt buheráltak. Ilyen villamosból van kétoldali ajtós is, de azok az 5 - ös vonalon járnak. 1989 - 90 - ben 45 villamost vettek a La Brugeoise et Nivelles cégtől, akiknek kb. ez lehetett az utolsó dobásuk, mielőtt megvette őket a Bombi. A gyár ma is megvan Brüggeben.

Itt kellene egy rakás kép a karneválról, de nincs, mert olyan volt, mint egy egész város nagyságú heringesdoboz. Volt holland tuc-tuc zene 20000 decibellel, nem tudom és nem is akarom tudni mit kell ahhoz szívni, hogy kibírja valaki, illetve plakát, hogy idén hárman haltak meg a rossz minőségű kábítószertől. Fő az óvatosság!

dsc01104.jpg

Indulunk lassan vissza. Ez egy Sprinter, mégpedig a wc nélküli változat. Eredetileg az összes ilyen volt állítólag, majd elkezdtek klotyót beszerelni. Ami jó ötlet, mert még a pályaudvaron is csak egy nyilvános wc volt, 2 darab fajansszal felszerelve.

 

DSC01101

DSC01102

A tömeg másik vége a Főpályaudvar peronjáról. Az alsó képen kukásmellényben rendőrök. Ők teszik ki a szárazföldre azokat, akik a hajókon rosszalkodnak.

DSC01106

Az abszolút munkaszüneti nap ellenére ez az 1600 - as egy szénvonatot vitt. Kb. ennyire lehetett fényképezni a különböző tereptárgyak miatt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://donaubus.blog.hu/api/trackback/id/tr155249859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása