Párizs SNCF

2010.10.14. 18:09

 

 

 


 

 

 

 

 

A legközelebbi pályaudvar a Montparnasse volt, idő nincs, feladat van, gyerünk. Annyiból volt szerencsétlen választás, hogy a vágányokat hosszan befedték a pályaudvar átépítésekor, ezért csak zárt térben fotózhattam, ami meg is látszik. Egy Z5300 - as motorvonat vezérlőkocsija. A szomszédos vágány előtti kijelzőn az influenza veszélyeire hívják fel a figyelmet.

 

A Transilien az Ile de France megyében közlekedő emelt szintű elővárosi vonatok neve. A Montparnasse pályaudvar a Transilien N vonalcsoportjába tartozik, innen 3 irányba (Mantes-la-Jolie, Dreux, Rambouillet) indulnak ezek a vonatok. A képen egy Transilien színtervű, mozdonyvontatású emeletes szerelvény vezérlőkocsija.

 

 

Két TGV Atlantique szerelvény. A Gare Montparnasse a nyugati és délnyugati irányba induló TGV - k állomása.

 

 

 

 

TGV Duplex

 

 

 

 

A Tour Montparnasse, 1969 - 1972 között építették, egyidőben a mai pályaudvarral. Az első pályaudvar 1840 - ben nyílt meg Gare de l' Ouest néven, 1848 - 1852 között épült a második pályaudvar, amelynek részlete az 1895 - ös baleset híres fényképén is látható. Az 1969 - ben lebontották a régi állomást és felépítették az újat, toronyházzal, irodával, áruházzal, befedett vágányokkal.

 

A pályaudvar bejárata. A földszinten vannak az utasforgalmi létesítmények, amelyek 3 szinten helyezkednek el. A legfelső szintre érkeznek a vonatok, innen lépcsőkön jutnak az utasok az előcsarnokba, majd a képen is látható állomáselőtérre, amely így néz ki a toronyból. A vágányok és az utca szintje között van egy középső szint is, ahol a wc - k és más kiszolgáló létesítmények helyezkednek el. Az előcsarnokban van a metró  Montparnasse — Bienvenüe állomásának egyik bejárata is. A 4, 6, 12, 13 - as vonalak szerelvényei állnak meg itt. Ezen a metróállomáson működik még 2011 márciusáig egy különleges mozgólépcső, amely 2002 óta kezdetben 12 km/h, most 9 km/h óra sebességgel szállítja az embereket. A képen a belépő - gyorsító szakasz látható. Ez a mozgólépcső sajnos kimaradt az életemből, ahogy sokminden más is Párizsban, de remélem még eljutok ide többször is.

A bejegyzés trackback címe:

https://donaubus.blog.hu/api/trackback/id/tr632372144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása