Belgrád ősszel

2010.11.14. 16:12

 

 

 

A Duna partján, jobbra a Nagy Háborús sziget, szemben Zimony toronyházai, balra a Hotel Jugoszlávia. Itt a Duna mellett végig park van, és a sziget is beépítetlen terület, ahova még híd sem vezet és néhány kert kivételével ártéri erdő van rajta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szintén a Dunaparton van ez az emblematikus épület, a Hotel Jugoszlávia. 1969 - ben nyílt meg, különböző hírességek szálltak meg itt, mint Richard Nixon, Jimmy Carter, U Thant, II. Erzsébet, Willy Brandt, Tina Turner, Neil Armstrong. Ez volt a környék legnagyobb szállodája és a közeli kormányzati székhely is emelte a szálloda rangját. A '90 - es években a szankciók és a gazdasági válság idején ez a szálloda is hanyatlásnak indult. 2007 - ben kezdték el felújítani, nyílt egy kaszinó is benne és a tervek szerint két toronyépülettel is kiegészítik.

 

Itt volt valamikor a régi zimonyi vasútállomás. Ez a  régi állomás sokkal szebb volt, mint ma Zimony - külváros és Novi Beograd kietlen peronjai, de a régi vasút nyomvonala éppen keresztülvágta volna az új város háztömbjeit. A '60 - as években nyugatabbra helyezték a vasutat és megszüntették az állomást.

 

 

 

A légierő 1935 - ben épített főhadiszállása. 1999 óta kicsit romos. Ma már alig maradt nyoma, hogy egykor itt komoly repülős élet volt. A közelben a Duna felé volt az Ikarus repülőgépgyár a kísérleti repülőtérrel, a másik irányban a polgári repülőtér. Ma már ezekből csak a repülőgépgyár egyik épülete és a polgári repülőtér egyik hangárja és a kifutópálya egy darabja maradt meg ezen az épületen kívül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Temető a zimonyi várhegyen. Valami ünnep lehetett, mert elég sokan voltak a temetőben és a városi parkban, a kápolna előtt is gyertyát gyújtottak sokan. A halottak napja egy héttel korábban volt, és itt különben is többségükben ortodoxok laknak, akik tavasszal tartják ezt az ünnepet. Persze az ortodoxoknál több olyan ünnep is van egy évben, amikor a halottakra emlékeznek. Lehet, hogy egy kisebb jelentőségű ünnep, vagy csak a szép idő miatt jöttek el ennyien a temetőbe, ki tudja.

 

 

 

Zimonyi háztetők, lent a Szent Miklós templom tornya, a háttérben a Duna és a Bánát.

 

 

 

 

 

 

A milleniumi emlékmű a zimonyi várhegyen. Ez a torony átalakított formájában, jelképek nélkül maradt fenn, de legalább fennmaradt. Ma egyszerűen Gajdos toronynak nevezik és azért hagyták meg, mert Hunyadi János emlékművének tarják, mivel ezen a helyen halt meg. Ez annyiból igaz is, hogy Zimonyban halt meg a nándorfehérvári diadal után.

 

 

 

 

 

A Belgrádon átvezető autópálya eleje, hátul balra a Genex torony.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik legértelmetlenebb és legveszélyesebb körforgalom, két forgalmas utca kereszteződésében van és a sok sáv és a kis alapterület miatt szinte nem is fonódik a forgalma. Így tulajdonképpen ez nem is körforgalomként működik, hanem egy sávokkal jól ellátott kereszteződésként. Persze, amikor tervezték, akkor még nem számítottak ekkora forgalomra és biztos így mutatott szépen rajzlapon, de mára már megérett egy alapos átépítésre.

Az 1961 - ben épült Usce torony. Eredetileg a kommunista párt székháza volt, majd a szocialista párt és kereskedelmi tv - k székháza lett belőle. 1999 - ben a NATO légicsapások egyik célpontja volt. Évekig üresen és romosan állt, 2003 - ban újították fel, ma irodák vannak itt, mellette az Usce pláza és egy parkolóház épült fel.

A '70 - es években egy WTC szerű merényletet lepleztek le az USÁ - ban. Emigránsok egy eltérített repülőgéppel akartak az épületbe csapódni utasok nélkül, amikor a teljes vezetőség éppen bent van.

 

 

 

A Brankov híd, háttérben, a túlparton az óváros, balra a Szent Mihály templom tornya. Ez volt az első közúti híd a Száván. 1934 - ben nyitották meg, akkor még Sándor király hídnak hívták, máshogy nézett ki és villamos járt át rajta Zimonyba. A kép látószögén kívül, jobbra van a régi vásártér, illetve annak a maradványai.

 

 

 

A Mosztár kereszteződés a Gazella hídnál. Ezen a hídon halad át az autópálya is Nis felé.

 

 

 

 

 

 

A Szövetségi Védelmi Minisztérium, több, mint 10 éve, 1999 tavasza óta áll romosan.  

 

 

 

 

 

 

A Brankov út folytatása ez az alagút, amely a Terazije tér alatt vezet át. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://donaubus.blog.hu/api/trackback/id/tr462448206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása